Wat is ReGS / PSAS/PGAD

Restless Genital Syndrome (ReGS) is een medische aandoening welke vooral bij vrouwen voor komt. Ook bij mannen kan dit voor komen. Hierover is echter nog minder bekend. Andere termen die gebruikt worden zijn PSAS en PGAD.  

 

Symptomen

Vrouwen met ReGS hebben prikkelende en vaak niet goed te omschrijven opwindende gevoelens van de clitoris, vagina, schaamlippen en het gebied rondom de vagina (zoals boven het schaambeen en de liezen) en soms de anus. Deze gevoelens zijn eerder beschreven onder de naam Persistent Sexual Arousal Syndrome (PSAS) en Persistent Genital Arousal Disorder (PGAD).

De gevoelens bestaan uit tintelingen, jeuk-achtige of golfachtige sensaties, kleine schokjes of krampen in of rondom de clitoris en vagina. De vrouwen hebben het gevoel op het punt te staan een orgasme te krijgen, terwijl er geen seksuele gevoelens zijn. Masturbatie of geslachtsgemeenschap geeft echter geen verlichting, maar leidt meestal tot een verergering van de klachten.

De ervaringen zijn meestal de hele dag aanwezig. Ze verergeren bij zitten. Vaak gaan ze gepaard met rusteloze benen (restless legs syndrome; RLS) en veelvuldig optredende drang om te moeten plassen (overactive bladder syndrome; OAB).

Restless genital syndrome maakt een vrouw vaak volledig radeloos. De meeste vrouwen durven over de aandoening uit schaamte niet te praten. Hierdoor verliezen zij vaak hun vrienden en kennissen die er meestal niets van snappen.